Asansör Uygulama Projesi Özellikleri
Herhangi bir yapıya kurulacak asansör için hazırlanan projeye uygulama projesi denir. Uygulama projesinde imalat ve montaj hesaplamalarının detaylı bilgilerini veren projedir. Detaylı dökümanların yer aldığı bu proje asansör ruhsatına eklenir.
Asansör uygulama projesi avan proje gibi iki aşamayla hazırlanır. Mekanik proje ve elektrik proje olarak hazırlanan uygulama projesi SMM belgeli mühendisler tarafından hazırlanmaktadır. Mekanik projede “mühendise ait bilgiler, yapı sahibi veya vekiline ait bilgiler, yapının bulunduğu yere ait bilgiler, asansöre ait tahrik cinsi, asansör sayısı, kapasitesi, sınıfı, seyir mesafesi, durak adedi, hızı, kabin ölçüleri, kabin ve karşı ağırlık kılavuz ray bilgileri, makina dairesinin yeri ve motor gücü, halat bilgileri, (varsa) hidrolik piston kesit alanı, (varsa) piston boyu, kumanda cinsi ve seri numaraları ile tasarımda kullanılan malzeme listeleri yer alır.”
Elektrik projesinde ise gerilim düşümü hesapları, kablo kesit hesapları, kuyu boşluğundaki aydınlatma planları, topraklama sistemleri, asansör boşluğu boyuna kesiti, makine dairesi yerleşim planları bulunur. Asansör mekanik ve elektrik projesi asansör yönetmeliğine göre hazırlanan projedir. Asansör yönetmeliğine göre “asansörler ve asansörlere ait asansör güvenlik aksamlarının karşılamaları gereken temel sağlık ve güvenlik gereklerini, bu ürünlerle ilgili piyasaya arz koşulları ile piyasa gözetimi ve denetimi esaslarını belirlemektir.” Bu yönetmeliğe göre asansör uygun hazırlayan asansör mühendisleri asansörün kullanım amacına göre özelliklerini de belirler.
Asansör uygulama projeleri, Cemka mühendislik tarafından hazırlanan projedir. Mühendislerimiz projelerinizi sorunsuz bir şekilde hazırlamaktadır.