Asansör Avan Proje Özellikleri
Son yıllarda insanoğlunun vazgeçilmez bir ulaşım aracı olan asansörler proje aşamasından geçilerek montajı yapılarak kullanıma açılan bir ulaşım aracıdır. Binaya kurulacak asansörün temel özelliklerinin belirlenmesini sağlayan projedir.
Asansör avan projenin kullanım amacına, hız, kumanda, kapasite ve kullanım şekline göre temel özelliklerinin belirlenmesini sağlayan projeye avan proje denir. Avan proje kendi içinde makine ve elektrik projesi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Asansör makine projesini özelliklerine 3 madde de bakalım.
- Asansör avan projesinin kapağında; bina sahibi veya vekiline ait bilgiler, projeyi yapan üyeye ait bilgiler, yapının bulunduğu yere ait bilgiler, asansör sayısı, asansöre ait tahrik cinsi, sınıfı, kapasitesi, durak adedi, seyir mesafesi, hızı, kabin ölçüleri, makina dairesinin yeri ve motor gücü yer alır.
- Asansör avan proje hesaplarında; bina trafik hesabı ve değerlendirme (kapasite ve sayı seçimi), binaya gelen yük hesabı, motor gücü hesabı, uygulanacak ise kuyu basınçlandırma hesabı yapılır.
- Asansör avan proje çizimlerinde; asansör kuyusu yatay ve düşey kesitleri, makina dairesi yatay ve düşey kesitleri, makina dairesi yerleşim planı, varsa diğer detay özellikler yer alır.
Asansör Elektrik projesine ait özellikler ise şöyle:
- Bina trafik hesabı
- Motor gücü hesabı
- Gerilim düşümü hesapları
- Kablo kesit hesapları
- Asansör makine dairesi
- Kuyu boşluğu aydınlatma planı
- Asansör tablosu elektrik besleme hattı
- Makina dairesi ve kuyu aydınlatma şiddeti hesabı
- Koruma ve topraklama sistemleri
- Makina dairesi yerleşim planı
- Kuyu yerleşim planı
- Asansör boşluğu boyuna kesiti özellikleri bulunmaktadır.
Cemka mühendislik asansör avan proje özelliklerini hatasız olarak projeye entegre eder. Mühendislik firması olarak asansör avan projesini asansör yönetmeliği ve asansör işletme bakım ve periyodik kontrol yönetmeliğine göre hazırlamaktadır.